Investeren in stagiairs, om samen te floreren

Dagelijks lezen we berichten over de moeilijkheid om talent aan te werven en te behouden. Heb jij daarom al eens gedacht om meer stagiairs in te zetten?

Ze leren vlug en hebben geen lange inwerktijd nodig. Regelmatig hebben ze een frisse kijk én met hun kritische blik kunnen ze projecten naar een hoger niveau tillen. Goede stagiairs zijn makkelijk inzetbaar voor vraagstukken waar je vaak niet toekomt, of taken die wat meer opzoekwerk of tijd in beslag nemen. Dat helpt jouw organisatie groeien.

Een stage is voor de leerling een goede manier om veel bij te leren en het werkveld te verkennen. Ze leren theorie in de praktijk om te zetten. Bovendien krijgen ze een duidelijk zicht in hun eigen talenten en valkuilen. Na afloop van een stage is de student gegroeid, kent deze meer over zijn eigen capaciteiten, zijn wensen en zijn ambities.

 

Wist je dat je best op voorhand je stagebeleid in kaart brengt?

  • Houd rekening met de stageperiodes en rekruteer stagiairs voor de juiste momenten.
  • Kies het soort stage bewust (afstudeer, kijk, meeloop, …).
  • Stel een inwerkingsplan of FAQ op, zodat je niet te veel tijd verliest.
  • Houd je stagiairs gemotiveerd met gevarieerde taken en opdrachten.
  • Overbrug stageperiodes en laat stagiairs elkaar inwerken.
  • Houd rekening met stage-specifieke eigenschappen in de stageovereenkomst.
  • Bepaal een goede stagementor. Vaak biedt het jouw vaste medewerker erkenning dat hij/zij gevraagd wordt om een stagiair te begeleiden. Let op de eventuele extra werkdruk en bepaal samen welke noden je stagementor heeft.
  • Bekijk of er subsidiemogelijkheden zijn.
  • Werf stagiairs om indirect vast personeel te werven. Want wie weet zijn jullie wel een match, en blijft hij/zij graag nog wat langer binnen jouw organisatie.

Ook wij binnen Flexorius vinden het belangrijk om stagiairs de kans te geven om samen met ons te groeien. Elke keer opnieuw geven onze stagementoren aan dat ze zelf ook leren van hun stagiair.

We laten hieronder onze Flexoriaanse stagiairs aan het woord:

  • Anne-Lien Verboven (HR Advisor bij Flexorius, voormalig stagiair KUL, master arbeids- en organisatiepsychologie),
  • Alexander Janssen (stagiair VUB, master arbeids- en organisatiepsychologie),
  • Dayo Croes (stagiair UCLL, KMO & Ondernemen)
  • Eva Colemont (stagiair Thomas More, arbeids- en organisatiepsychologie)

 

Hoe kwam je bij Flexorius terecht voor je stage plaats?

Anne-Lien : Ik ben bij Flexorius terecht gekomen via het stageplatform van de KULeuven.

Eva : Ik plaatste een berichtje in een Facebook groep en kreeg meteen respons van overtuigende Flexoriaan.

Dayo:  Ik deed navraag bij een leerkracht, aangezien ik op zoek was naar een stageplek binnen HR. Zij kende Flexorius en heeft ons in contact gebracht via het stageplatform van UCLL.

Alexander: Ik ben bij Flexorius terecht gekomen dankzij één van jullie freelancers met jullie regelmatig samenwerken.

 

Wat heeft je getriggerd om een stage bij Flexorius te doen?

Anne-Lien : Het is een lokale en familiale organisatie én de verscheidenheid aan projecten. Zo kon ik veel bijleren.

Eva : Het kennismakingsgesprek was hartelijk & transparant. Ook het gevarieerde takenpakket en de mogelijkheid om dingen vast te pakken en bij te leren, spraken me aan.

Dayo : Voor mij is dat vast en zeker de variatie in de taken, niet zomaar enkele kleinere taken doen. Echt iets kunnen en mogen betekenen voor Flexorius zelf. Dit kwam echt naar boven tijdens ons aangenaam kennismakingsgesprek. Ik had meteen door dat ik uitgedaagd zou worden.

Alexander: De variatie aan taken en het feit dat Flexorius een groeiende KMO is. Dat sprak mij aan omdat je het gevoel hebt iets voor een team te betekenen, impact te kunnen maken. Vanaf het eerste telefonisch gesprek voelde ik een klik.

 

Wat is je het meest bij gebleven?

Anne-Lien : De verscheidenheid aan HR-opdrachten en taken binnen een familiale omgeving, de kans om te groeien én het team.

Eva :  Het warmhartig en sterk team, waar je altijd op kan rekenen.

Dayo :  Er heerst een echt team(gevoel). Volgens mij willen ze allemaal – één voor één -Flexorius sterker maken, nog  steviger in de markt zetten en iedereen naar een hoger niveau tillen.

Alexander: De familiale sfeer, de autonomie en bij alle processen van A tot Z betrokken te mogen worden. Ik heb zoveel kunnen leren.

 

Waarom een stage in HR? (HR met hoofdletters)

Anne-Lien : Alles binnen HR vind ik belangrijk, gaande van administratie tot lonen tot coaching tot … Zo kunnen organisaties en mensen groeien.

Eva : Deze stage sluit goed aan binnen mijn studie. Elk onderdeel van HR is belangrijk. Een bedrijf kan niet zonder een goede (externe) HR-afdeling. Deze functie zie ik mezelf echt uitoefenen in de toekomst

Dayo : Na mijn studies wil ik binnen HR actief zijn. Ik wil mij hier nog meer in verdiepen. HR wordt steeds belangrijker binnen organisaties, niet alleen ruwe data, maar ook het sociale aspect spelen een belangrijke rol voor bedrijven. Daar wil ik deel van uit maken.

Alexander: Het sluit aan bij mijn studies en het is een goede mix tussen het bedrijfsleven en met mensen bezig zijn, advies geven en helpen, maar met resultaat en oog voor de economie.

 

Wat heb je geleerd ?

Anne-Lien : Ik heb vooral geleerd hoe ik theorie in praktijk kan omzetten. Ik leerde om mezelf te organiseren in mijn werk én vooral wie ik als HR-professional wil zijn.

Eva : Ik leerde structuur krijgen en prioriteiten te stellen. Ik ben bezig aan een sterke zelfontwikkeling, zodat ik na mijn stage mijn talenten, beperkingen en grenzen goed ken.

Dayo: Ik leerde hoe ik projectmatig moet werken. Hoe ik mezelf hierin kan organiseren, en vooral op welke manier ik kan en mag communiceren. Ik begin mezelf steeds beter te kennen op werkvlak.

Alexander: Mijzelf leren ontdekken, meer zelfvertrouwen kweken, klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Beter leren plannen, mijzelf organiseren en voorbereiden.